Udruga za prevenciju,rehabilitaciju i resocijalizaciju liječenih ovisnika o drogama
Header

Novo – korisno – uspješno – zdravo, možda niste znali!

October 14th, 2013 | Posted by admin in Vijesti

1.Probacija – rad za opće dobro na slobodi! 
2.Sezonski rad u poljoprivredi!
3.Terapija u grupi!

1. Ugovorom između Probacijskog ureda u Puli i Udruge UZPIRO-CRO PULA, omogućuje se osuđenima na rad za opće dobro na slobodi izvršavati dosuđenu kaznu kroz edukaciju, savladavanje vještina i rade u nasadima lavande, maslina, vočki, povrtlarstvu i malim građevinskim obrtima. Uvođenje ovakvog načina izdržavanja kazne pokazalo se vrlo korisnim za osuđenike, za udrugu i zajednicu. Rezultati su izvanredni jer se nadoknađuju manje odobrena sredstva potpora udruzi, projekti se ostvaruju zahvaljujući uloženom radu osuđenika koji se ne plaća, ostvaruje se prevencija, rehabilitacija i resocijalizacija osuđenika - liječenih ovisnika u sredini koja ih ne stigmatizira. U udruzi je u prvih šest mjeseci 2013.god. odrađeno 3.103 sati rada za opće dobro na  slobodi u vrlo dobroj suradnji i atmosferi. 
 Ministarstvo pravosuđa RH dodjelilo je udruzi posebnu Zahvalnicu za uspješnu i dobru suradnju tijekom 2012.god., čime je potvrdilo korisnost i poseban doprinos zajednici uvođenjem ovakvog načina izdržavanja kazne.

2. Uvođenjem mogućnosti obavljanja sezonskog rada u poljoprivredi, temeljem Ugovora (USP-1) između Udruge i njenih korisnika omogućen je rad bez zasnivanja radnog odnosa uz plaćanje naknade za rad (minimalno 71,00 kn za 8 sati rada) i nešto  manja davanja za doprinose (kupovinom vrijednosnih bonova u iznosu od 20,38 kn za svaki odrađeni dan) radi priznavanja radnog staža. Rad shodno ovakvom ugovoru može trajati najviše 90 dana u jednoj kalendarskoj godini. Ovo predstavlja pomoć u barem
 nekakvoj šansi za rad korisnicima udruge koji se vrlo teško upošljavaju, a i doprinosi njihovoj bržoj resocijalizaciji u zajednici koja  ih još uvijek ne razumije i vrlo često stigmatizira.

3. Uz edukaciju, savldavanje radnih vještina u raznim aktivnostima, korisnicima je od drugog polugodišta 2013.g.,  omogućena grupna terapija uz stalnog operatora. Pokazuje se to dobrom praksom jer korisnici uz redovitu kontrolu i terapiju u Službi za liječenje ovisnosti pri ZZJZ IŽ, imaju svoje stanje i potrebe razmatrati u grupi sa kojom svakodnevno dijele projektne  i radne aktivnosti  

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.